LadyVu.com

Dermoidna cista jajnika

dermoid cista jajnika

Ciste jajnika se nalaze u oko 30-40% žena koje su se pretvorile u ginekologa pritužbi ili rutinskom pregledu. Samo po sebi to tumor ne predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje žena i može imati negativne posljedice samo u slučaju ignoriranja preporuka liječnika i odbijaju liječenje.

Ciste su klasificirani prema njihovom porijeklu. Približno 20% slučajeva se javljaju dermoidna cista jajnika (zreli teratom) - neoplazme, koja se sastoji od fragmenata ljudskog tijela (noktiju, kose, kosti, masnog tkiva), koji je uključen u gustu kapsule. Cista označava benigne tumore i rijetko prelazi u rak - u jednom slučaju od 100.

Dermoid jajnika cista - uzroci

Uzroci cista nije u potpunosti razumio, ali većina stručnjaka su skloni vjerovati da je uzrok proces njenog formiranja je hormonska neravnoteža, kao što su pubertet i menopauzi promjene. Prisutnost dermoid cista jajnika ne utječe na menstrualni ciklus. Najčešće, dermoid cista pojaviti kod mladih žena mlađih od 30 godina, ali u cjelini to može biti u bilo kojem trenutku.

Dermoid jajnika cista - SimptomiU početnim fazama razvoja dermoid cista ne očituje bilo kliničkih simptoma i može se dijagnosticirati samo ultrazvukom.

Pojava simptoma povezanih s rastom cista na veličinu od 15 cm ili više. Obično žene su zabrinuti za sljedeće:

  • osjećaj punoće, boli i ozbiljnosti donjeg dijela abdomena,
  • ponekad - povećanje obujma trbuha;
  • pritisak na mjehura i crijeva, popraćeno ubrzanja mochespuskaniya i oslabljen stolice - proljev ili konstipaciju.

Dermoid cista sklon komplikacijama koje se pojavljuju na sljedeći način:

  • upala - u pratnji opće slabost, groznica, bolovi u trbuhu;
  • u slučaju uvijanje ciste krakova sve simptome akutne abdomena: nadražaja trbuha, groznica, bol jaka neprekidno „dati” u nogu.

Tijekom ginekološki pregled dermoid cista palpated kao elastična formiranja glatke, okrugle ili ovalne, dovoljno pomični, a nalazi se nešto lateralno od maternice. O pregledu i palpaciju neoplazmi bol ne dogodi. Kao što je gore spomenuto, ima ključnu ulogu u dijagnozi cista igra ultrazvuk, ponekad dodatno koristi magnetsku rezonancu i dijagnostike.

Dermoidna cista jajnika - Liječenje

Do sada, jedini učinkovit tretman je uklanjanje dermoidnim ciste jajnika. Odaberite metoda operacije ovisi o dobi pacijenta. Dakle, žene u reproduktivnoj dobi i rođenju učiniti parcijalna resekcija jajnika, a žene su zgazi prag menopauze ukloniti cistu na jajniku zajedno. Nakon uklanjanja dijela jajnika provodi dermoid simptomi ciste jajnikapodržava hormonsku terapiju.

Da bi se izbjeglo ostavljajući veliki ožiljak nakon operacije, laparoskopija može biti dermoid cista jajnika - vrstu operacije koja se obavlja nekoliko malih rezova, kroz koje su uvedene instrumenti i video opreme u trbušnoj šupljini, koja omogućuje kontrolu rada.

Ako dermoid cista jajnika otkriven tijekom trudnoće, ali njegova veličina je mala, i to ne ometa funkcioniranje unutarnjih organa, liječenje treba odgoditi sve do razdoblja nakon poroda, a trudna je poseban račun kod liječnika.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Ciste jajnika: UzrociCiste jajnika: Uzroci
Simptomi ciste jajnika u ženaSimptomi ciste jajnika u žena
Ciste jajnika: simptomi, uzroci, liječenjeCiste jajnika: simptomi, uzroci, liječenje
Rupture na ciste jajnika - posljediceRupture na ciste jajnika - posljedice
Torzije jajnika cista noguTorzije jajnika cista nogu
Simptomi ciste jajnika u ženaSimptomi ciste jajnika u žena
Serozni cista jajnikaSerozni cista jajnika
Cista jajnika je opasno?Cista jajnika je opasno?
Lijevo jajnika cista - SimptomiLijevo jajnika cista - Simptomi
Burst jajnika cista - SimptomiBurst jajnika cista - Simptomi
» » » Dermoidna cista jajnika