LadyVu.com

Scorzonera - korisna svojstva

Scorzonera korisna svojstva

Scorzonera, ili na drugi način - crne mrkve, scorzonera hispanica, slatko ili crni korijen - dvogodišnja biljka, koja je zbog ogromne korisnim svojstvima se uzgaja u mnogim zemljama.

Korisna svojstva ScorzoneraPripravak Scorzonera obuhvaća biološki aktivne tvari, sadrži korijen saharidi inzulina levulin, asparagin, pektin, bakar, željezo, fosfor, kalij, magnezij, kalcij, cink i vitamini PP, C, E, B1 i B2. S obzirom na inzulin Scorzonera terapijske koristi kod dijabetesa melitusa, ali asparagina poboljšava rad srca i normalizira bubrega. U narodnoj medicini, crna mrkva se koristiti i za tretiranje gastrointestinalnih bolesti kao učinkovit analgetik, ateroskleroza, nedostatak vitamina, anemija, pretilost, giht i reumatoidni artritis.

Korištenje scorzonera korijene

Ova biljka aktivno koristi u kuhanju za prvu, drugu jela, umake i salate. Meso korijena je bijele boje i slatkog okusa. U svom sirovom obliku gotovo ne koristi, pojavljuje pikantni okus kad Scorzonera kuhati ili pržiti već kuhana korijen. Kuhano je okusa kao što su šparoge, pa se često naziva „zimskim šparoga”. Ovaj proizvod se također koristi u kiseli krastavci, na što je on pridaje posebnu snagu i ukusni škripanje. Osušeni Scorzonera se često koristi kao začin za juhe.

Kava od ScorzoneraScorzonera je pogodna za ljubitelje kave pića. Osušeni crno korijen dodaje se kave, zamjenjujući ih cikorija, ili pripremiti ukusni napitak umjesto kave. Za stvaranje scorzonera kave potrebno smanjiti opranu korijen na komade i staviti ga u pećnici na temperaturi koja ne prelazi 50 stupnjeva. Osušeni korijen je potrebno mljevenje mlin za kavu i otopiti u kipućoj vodi.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Slatki - korisna svojstvaSlatki - korisna svojstva
Božur korijen - ljekovita svojstvaBožur korijen - ljekovita svojstva
Prepelice meso - koristi i štetePrepelice meso - koristi i štete
Physalis - korisna svojstvaPhysalis - korisna svojstva
Slatki krumpir - koristi i šteteSlatki krumpir - koristi i štete
Crna mrkvaCrna mrkva
Kalina - korisna svojstva i kontraindikacijeKalina - korisna svojstva i kontraindikacije
Peršin korijenPeršin korijen
Bamija - korisna svojstva i kontraindikacijeBamija - korisna svojstva i kontraindikacije
Korijen pastrnjakKorijen pastrnjak
» » » Scorzonera - korisna svojstva